Ҳисобот шаклини тўлдириш бўйича тушунтиришлар
Ҳисобот шаклини тўлдириш бўйича тушунтиришлар
Ҳисобот қишлоқ хўжалик экинлари майдонлари, ҳосилдорлик, ялпи ҳосил, мол ва паррандалар бош сони, уларнинг маҳсулдорлиги, чорвачилик маҳсулотлари ишлаб чиқариш ва уларни сотиш ҳажмларини аниқлаш юзасидан хонадонларни айланиб чиқиш, сўраб-суриштириш, танлама кузатув натижалари ҳамда уй хўжаликлари бюджети тадқиқотлари натижалари асосида тузилади. Бундан ташқари бу усулларга қўшимча равишда ҳисоблаш усули ҳам қўлланилади.
Кузатувни айниқса, охирги ҳисоботга нисбатан ўзгариши мумкин бўлган хонадонларда ўтказиш тавсия этилади.
Қишлоқ хўжалик экинларининг умумий экин майдони ер кадастри маълумоти асосида, экин турлари бўйича хўжаликма-хўжалик юриб ёки танлаб ўрганиш асосида белгиланади.
Қишлоқ хўжалик экинларининг ўртача ҳосилдорлиги сўров ёки танлаб текшириш асосида белгиланади.
Ҳосили ўриб йиғиб олинган майдонни ўртача ҳосилдорликка кўпайтириш йўли билан экинлар ҳосили белгиланади.
Ёпиқ ерларга парниклар, иссиқхоналар, бундан ташқари енгил ва мустаҳкам плёнка остидаги ерлар киради.
Ҳисоботда иссиқхона ва парникларда ўтган йилнинг куз-қиш даврида ва жорий йилда биринчи марта экилган ва кўчат ўтқазилган майдонлар тўғрисидаги маълумотлар йил бошидан ортиб борувчи якунда кўрсатилади. Иншоотлар билан банд ҳамда биринчи марта экилган экинлардан бўшаган майдонларга иккинчи марта ва ундан кейинги экилган экинлар майдони ҳисоботга қўшилмайди.
Ҳисоботда қишлоқ фуқаролар йиғини ҳудудида муқим ёки вақтинчалик яшаётган аҳолининг барча гуруҳи хўжаликларидаги хоҳ яйловда, хоҳ хўжаликдан ташқари бошқа жойда бўлсин, бундан қатъи назар, барча моллар бош сони кўрсатилади.
100 бош она мол ҳисобига насл олиш: сигир ва ғунажинлар йил бошига - 85 - 90 бош бузоқ, совлиқ ва тўқлилар - 90 - 95 бош қўзи, она эчкилар - 110 - 120 бош улоқ, асосий она чўчқалар: 1 та она чўчқадан - йилига 2 марта болалашда - 15 бош чўчқа боласи, бир марта болалашда - 7- 8 та чўчқа боласи олинади. Мол ва паррандаларни сотиб олиш ёки сотиш тўғрисидаги маълумотлар бюджет текшириш натижалари асосида аниқланади. Бюджет текшириш ўтказилмаган туманларда сўров ёки танлаб текшириш ўтказиш зарур. Молларнинг нобуд бўлиши ва ҳаром ўлишидан келиб чи??ан йўқотишлар бюджет текшириш асосида аниқланади. Пода ҳаракатига нисбатан тахминий йўқотишлар қорамоллар бўйича - 0,6 фоиз, қўй ва эчкилар - 1,8 - 2,0 фоиз, чўчқалар - 3 - 3,5 фоиз, паррандалар - 10 - 14 фоизни ташкил этади.
Сўйишга мўлжалланган молларнинг тирик вазни жами сўйишга мўлжалланган моллар бош сонини бир бош молнинг ўртача тирик вазнига кўпайтириш орқали аниқланади.
Сўйиладиган бир бош молнинг тахминий ўртача тирик вазни:
Қорамол - 280 - 350 кг. ва ундан юқори, чўчқа - 90 - 150 кг., қўй ва эчки - 35 - 60 кг., от - 300 - 350 кг., парранда - 2 - 2,5 кг. деб қабул қилинади.
Йирик қорамоллар шартли бош сонини аниқлаш учун молларнинг ҳар бир тури бўйича барча бош сонлари қуйидаги коэффициентларга кўпайтирилади:
Сигирлар ва наслдор буқалар - 1,0; ёш қорамоллар - 0,6; чўчқалар - 0,3; қўй ва эчкилар - 0,1; от ва туялар - 1,0; паррандалар - 0,02.
Бир йилда етиштирилган гўштни ҳисоблаш учун ўтган йилда етиштирилган гўштни ҳисобот йили бошига нисбатан шартли мол боши-миқдорига бўлиш зарур, шунда молнинг бир шартли бошига тўғри келадиган гўшт келиб чиқади. Бир йилда бир бош шартли молга тўғри келадиган етиштирилган гўштнинг тахминий миқдорини билиб ҳамда мол боши сони миқдорининг ўзгаришини ҳисобга олган ҳолда, молларнинг ёз даврига нисбатан куз-қиш мавсумида кўпроқ сўйилишини эътиборга олиб, ҳар ойда гўшт етиштиришни аниқлаш мумкин.
Сўйилган моллар бош сонини аниқлашда ветеринария хизмати маълумотларидан ҳам фойдаланиш мумкин.
Сут етиштириш йил бошига мавжуд сигирлар бош сонига қараб аниқланади. Ҳар бир сигирдан соғиб олинадиган сут миқдори бюджет тадқиқотлари маълумотлари, мазкур маълумотлар бўлмаган ҳолларда танлама кузатиш асосида, бироқ бир кеча-кундузда 3 - 4 литрдан кам бўлмаган миқдорда ҳисоблаб чиқилади.
Тухум етиштириш ҳисобот йили бошига бўлган паррандалар бош сонига қараб ҳисоблаб чиқилади. Йил бошига тухум қилувчи товуқлар сони хўжаликдаги мавжуд барча паррандалар умумий сонидан ўртача 85 - 90 фоиздан кам бўлмаган миқдорни ташкил этади. Ҳар бир тухум қиладиган парранданинг ўртача тухумдорлиги йилига 120 - 140 донани ташкил этади.
Жун қирқиб олиш йил бошига қўйлар бош сонига қараб ҳисоблаб чиқилади. Икки марта жун қирқишда бир қўйдан қирқилган жун ўртача 2 - 2,5 кг.ни, кузда туғилган қўзилардан бир марта қирқиб олинадиган жун - 0,8 - 0,9 кг.ни ташкил этади. Эчкичилик ривожланган туманларда бир бош эчки жунидан 250 - 300 грамм тивит, 400 - 500 гр жун олиниши ҳисобга олинади.
Ишлаб чиқарилган чорвачилик маҳсулотларини аниқлашда шу маҳсулотнинг сотилишига қараб маҳсулотга айлантириш керак.
Бюджет тадқиқотлари, шунингдек де??он хўжаликларида ўтказилган танлама кузатиш маълумотларига кўра чорвачилик маҳсулотлари сотиладиган бозор мавжуд бўлган туманларда, айниқса шаҳар атрофи туманларида гўшт сотилиши гўшт етиштирилишидан тахминан 80 - 85 фоизни, сут соғиб олинишидан 75 - 85, тухум етиштиришдан тухум сотилиши 60 - 70 фоизни ташкил этади.
Разъяснения по заполнению формы
Отчет составляется на основании данных подворных обходов, опросов, выборочных обследований посевных площадей, урожайности, валового сбора урожая сельскохозяйственных культур, поголовья скота и птицы, их продуктивность, производство продукции животноводства и реализация сельскохозяйственной продукции, а также материалов бюджетных обследований домашних хозяйств. Кроме того дополнительно к этому методу производятся досчеты.
Оценку рекомендуется проводить путем выборочных обходов сельских дворов, прежде всего, где возможны изменения по сравнению с последней датой ее учета.
Общая посевная площадь сельхозкультур устанавливается на основании данных земельного кадастра и подворных обходов или выборочных обследований.
Средняя урожайность сельхозкультур также определяется на основании данных подворных обходов или выборочных обследований.
Путем умножения убранной площади на среднюю урожайность можно получить валовой сбор урожая.
К закрытым грунтам относятся парники, теплицы (как капитальные, так и легкопленочные) по выращиванию всех сельскохозяйственных культур, кроме хлопчатника.
В отчете показываются данные нарастающим итогом по площадям под первым оборотом, на которых произведены посевы (посадки) в теплицах и парниках в осенне-зимний период прошлого года и в зимние месяцы текущего года.
Площадь сооружений с закрытым грунтом, использованная для посева и посадки под второй и последующие обороты, в отчет не включаются.
В отчете показывается весь скот, имеющейся в хозяйствах всех групп населения, и проживающего постоянно или временно на территории сельского схода граждан, независимо от того, находится ли скот в отгоне на пастбище или другом месте вне хозяйства.
Выход приплода молодняка в расчете на 100 маток (коровы и осемененные телки на начало года - 85 - 90 телят; овцематки и ярки - 90 - 95 ягнят; козоматки - 110 - 20 козлят; от основных свиноматок - 15 поросят на одну матку - при двух опоросах, от разовой свиноматки - 7 - 8 поросят.)
Данные о покупке и продаже скота определяются на основании данных бюджетных обследований. В районах, где не проводятся бюджетные обследования - необходимо провести выборочные обследования.
Потери скота от падежа и гибели определяются на основании бюджетных обследований: примерные проценты потерь к обороту стада (под оборотом стада понимается - наличие на начало отчетного периода плюс приплод, плюс покупка): по крупному рогатому скоту - 0,6 процента к обороту, овец и коз - 1,8 - 2,0 процента, свиней - 3 - 3,5 процента, птицы - 10 - 14 процентов.
Количество голов, подлежащих к забою, нужно умножить на средний живой вес скота одной головы по каждому виду скота и птицы. Примерный вес одной головы, подлежащей к забою: крупного рогатого скота берется в среднем от 280 - 350 кг и выше, свиней - 90 - 150 кг., овец и коз - 35 - 60 кг, лошадей - 300 - 350 кг, птицы - 2 - 2,5 кг в живом весе, получим производство мяса в живом весе.
Чтобы определить количество условных голов крупного скота необходимо перевести все поголовье по каждому виду скота отдельно по следующим коэффициентам: Коровы и быки-производители - 1,0; молодняк крупного рогатого скота - 0,6; свиньи - 0,3; овцы и козы - 0,1; лошади и верблюды - 1,0; птица - 0,02.
Чтобы определить количество произведенного мяса по кварталам необходимо производство мяса за прошедший год разделить на условное поголовье на начало отчетного года - получим производство мяса на одну условную голову скота. Зная примерное количество произведенного мяса на одну условную голову-скота за год и с учетом изменения численности скота можно определить производство мяса, ежеквартально учитывая, что в осенне-зимний период скота забивают на мясо больше, чем в летний период.
Для определения забитого поголовья можно использовать справки ветеринарных служб.
Производство молоко определяется по наличию коров на начало отчетного года. Средний надой молоко от одной коровы исчисляется на основании данных бюджетных обследований, там, где нет бюджетных данных - на основании выборочного обследования, но не менее 3 - 4 литров в сутки.
Производство яиц исчисляется на поголовье птицы на начало отчетного года. Численность кур-несушек на начало отчетного года в среднем составляет 85 - 90 процентов от численности птицы всех видов, находящейся в хозяйстве. Средняя яйценоскость одной курицы- несушки в год составляет 120 - 140 яиц.
Производство шерсти исчисляется на численность овец на начало года. Средний настриг с одной овцы при двухразовой стрижке составляет 2,0 - 2,5 кг, с молодняка осеннего окота одноразовой стрижке - 0,8 - 0,9 кг. В районах, где развито козоводство, исчисляется производство пуха с одной головы 250 - 300 граммов, шерсти - 400 - 500 гр.
При определении производства продукции животноводства в дехканских хозяйствах необходимо привести в соответствие реализацию этой же продукции.
Как показывают данные бюджетных обследований, а также выборочные обследования дехканских хозяйств, там, где имеется рынок сбыта продукции животноводства (особенно это касается пригородных районов) доля реализации мяса от производства составляет примерно 80 - 85 процентов, молока - 75 - 85, яиц - 60 - 70 процентов.